Klik gambar ini untuk ke Blog Utama.

Saturday, September 13, 2014

10 Penyebab Kerosakan Otak


10 Penyebab Kerosakan Otak

Otak adalah aset paling bernilai kurniaan Maha Pencipta. Anda pastinya mengidamkan otak yang bergeliga, kan? Kerosakan otak pula bagaikan satu mimpi ngeri yang boleh memusnahkan masa depan karier anda. Untuk itu, ada baiknya anda ketahui 10 penyebab kerosakan otak agar anda terus memiliki otak yang sihat.


10 Penyebab Kerosakan Otak:-

[1] Mengabaikan sarapan pagi
Ramai di antara anda yang mengabaikan kepentingan sarapan pagi nih. Tahu tak apa kesannya pada otak? Anda akan mengalami kekurangan gula dalam darah. Ia akan menyebabkan bekalan nutrien tak cukup untuk dihantar ke otak. Seterusnya, anda akan mengalami kemerosotan otak.

[2] Tak cukup tidur
Biasalah tu, orang muda. Mestilah tak cukup tidur. Assignment/kerja berlambak yang nak disiapkan!
Tapi, kalau anda berterusan tak cukup tidur ia akan menjejaskan sel otak. Akibatnya, anda berisiko tinggi untuk mengalami kegagalan otak. Maksudnya, otak anda tak berfungsi lagi la!

[3] Menutup kepala ketika tidur
Saya kurang pasti jika ramai di antara anda yang mempunyai tabiat ni. Tapi jika ada, dengan menutup kepala ketika tidur boleh meningkatkan karbon dioksida seterusnya mengurangkan kandungan oksigen dalam badan anda. Hal ini pun boleh menyebabkan kerosakan otak tau.

[4] Banyak makan
Saya yakin anda tahu bahawa makan dengan kuantiti yang banyak boleh membawa mudarat. Lebih baik makan sebelum lapar dan berhenti sebelum kenyang. Apabila anda terlebih makan, ia menyebabkan berlakunya pengerasan kat bahagian arteri otak. Natijahnya, ia bakal memperlahankan kuasa mental anda.

[5] Merokok
Merokok ni menyumbang kepada pengecutan otak. Juga boleh menyebabkan penyakit Alzheimer.
Ayuh, katakan taknak pada rokok!

[6] Pengambilan gula yang berlebihan
Anda suka makan/minum yang manis-manis? Kalau ya, pastikan anda lebih berhati-hati selepas ini. Ini kerana, pengambilan gula yang berlebihan menganggu penyerapan protein dan nutrien yang disebabkan oleh kekurangan zat makanan. Kesannya, ia merencatkan perkembangan otak.

[7] Memaksa otak bekerja
Jika badan anda tak sihat, janganlah dipaksa otak tu untuk berfikir. Ataupun paksa otak anda bekerja walaupun rasa tak larat. Sebaik-baiknya bawaklah berehat. Kalau dah tak sihat, buatlah cara tak sihat.
Sebabnya, kalau anda tetap berdegil memaksa otak bekerja, ia boleh menyumbang kepada kerosakan saraf otak.

[8] Berfikiran sempit
Huhuhu.. baru saya tahu yang berfikiran sempit pun boleh mengecutkan otak. Sebagai alternatif, selalulah berfikir supaya dapat meransang otak anda, ok.

[9] Pencemaran udara
Otak anda memerlukan bekalan oksigen bersih yang mencukupi. Jadi, pastikan anda tak terdedah kepada pencemaran udara. Ini kerana, pencemaran udara boleh mengurangkan kecekapan fungsi otak.

[10] Jarang berkomunikasi
Komunikasi yang membawa faedah dapat meransang perkembangan otak. Sama juga macam berfikir tadi. Sebaiknya berfikiran positiflah. :)

Tahukah anda, kalau anda jarang berkomunikasi... lama-kelamaan fungsi otak anda akan mengalami kemunduran.

Itulah serba sedikit penyebab yang boleh merosakkan otak anda. Kalau ada yang kurang, anda boleh tambah di ruangan komen ya. :)

Sayangilah otak anda!

[ Al-Quran Mendahului Sains ] PROSES KEJADIAN MANUSIA



PROSES KEJADIAN MANUSIA

Sumber : http://ohhhbarutahu.blogspot.com/2014/02/penemuan-sains-dalam-al-quran.html


Diantara contoh ayat Al-Qur'an yang mendahului ilmu pengetahuan (sains) adalah
pemberitaan Al-Qur'an mengenai proses kejadian manusia. Allah SWT berfirman :

وَلَقَدْ خَلَقْنَا الإنْسَانَ مِنْ سُلالَةٍ مِنْ طِينٍ. ثُمَّ جَعَلْنَاهُ نُطْفَةً فِي قَرَارٍ مَكِينٍ . ثُمَّ خَلَقْنَا النُّطْفَةَ عَلَقَةً فَخَلَقْنَا الْعَلَقَةَ مُضْغَةً فَخَلَقْنَا الْمُضْغَةَ عِظَامًا فَكَسَوْنَا الْعِظَامَ لَحْمًا ثُمَّ أَنْشَأْنَاهُ خَلْقًا آخَرَ فَتَبَارَكَ اللَّهُ أَحْسَنُ الْخَالِقِينَ.

“Dan sesungguhnya Kami telah menciptakan manusia dari suatu saripati (berasal) dari tanah.Kemudian Kami jadikan saripati itu air mani (yang disimpan) dalam tempat yang kokoh(rahim). Kemudian air mani itu Kami jadikan segumpal darah, lalu segumpal darah itu Kamijadikan segumpal daging, dan segumpal daging itu Kami jadikan tulang belulang, lalu tulangbelulang itu Kami bungkus dengan daging. Kemudian Kami jadikan dia makhluk yang (berbentuk) lain. Maka Maha sucilah Allah, Pencipta Yang Paling Baik.” (QS. Al-Mukminun :12-14)

Di saat ayat ini turun, ilmu akal manusia pada zaman itu tidak mampu menjangkau fakta ilmiah ini. Demikian pula ilmu pengetahuan yang ada saat itu cukup sederhana untuk sampai pada hakikat yang besar ini. Di abad modern, fakta ini baru ditemukan setelah kemajuan ilmu biologi dan kedokteran.
Dalam bahasa arab, kata ‘Alaqah' memiliki 3 makna, yaitu :
1. Bermakna lintah.
2. Bermakna sesuatu yang tergantung.
3 .Bermakna segumpal darah.

Tidak terdapat perselisihan antar saintis (kedokteran) modern mengenai tiga makna yang terkandung di dalam kata ’Alaqah ini . Makna ‘Alaqah' sebagai lintah adalah deskripsi yang tepat bagi embrio manusia yang masih berusia 1-24 hari, menempel pada uterus (rahim) ibu, serupa sebagaimana ‘lintah’ menempel di kulit. Serupa pula dengan ‘lintah’ yang memperoleh darah dari inangnya, embrio manusia juga memperoleh darah dari ibunya ketika hamil.
Ketika membandingkan lintah air tawar dengan embrio pada tahap ‘alaqah, Profesor Moore, seorang profesor Emeritus ahi anatomi dan embriologi dari Universitas Toronto Kanada, menemukan kesamaan yang banyak pada keduanya. Beliau berkesimpulan bahwa embrio selama tahap ‘alaqah memiliki penampakan yang sangat mirip dengan lintah. Pada tahap ini, embrio mendapatkan makanan dengan cara menghisap darah ibunya, sama seperti lintah. Arti kedua, ‘alaqah adalah ‘sesuatu yang tergantung’, dan hal ini adalah apa yang dapat kita lihat pada penempelan embrio di uterus/rahim selama tahap ‘alaqah. Arti ketiga adalah ‘segumpal darah’. Professor Moore mengatakan: “kami menemukan penampakan luar embrio selama tahap alaqah seperti penampakan segumpal darah, adanya sejumlah besar darah membentuk embrio. Juga selama tahap ini darah dalam embrio tidak bersirkulasi sampai usia embrio mencapai akhir minggu ke tiga. Jadi embrio pada tahap ini mirip dengan segumpal darah. Jadi ketiga deskripsi embrio tersebut di atas secara akurat terdiskripsi dalam satu kata dalam Al-quran yaitu kata ”alaqah”. Tahap perkembangan embrio selanjutnya setelah alaqah adalah ”mudghah”. Kata mudghah dalam bahasa arab berarti ”sesuatu yang dikunyah”. Pada tahap mudghah, ukuran embrio mirip dengan ukuran permen karet yang umum dikunyah orang.
Al-Qur'an telah mengungkap ini pada 1400 tahun yang lalu, padahal saintis baru mengetahui perkembangan embrio ini setelah ditemukannya mikroskop, suatu alat yang belum dikenal pada 1400 tahun yang lalu. Orang pertama di dunia yang menggunakan mikroskop untuk mengamati sel sperma manusia (spermatozoa) adalah Hamm dan Leeuwenhoek pada tahun 1677, lebih 1000 tahun setelah ayat ini turun. Hamm dan Leuwenhoek pun ketika itu masih salah mendiskripsikan tahap perkembangan embrio.

Sunday, December 25, 2011

Teks Bergerak Pada Menu Bar


Langkah 1

<script language='JavaScript'>
var txt=" Perkataan anda di sini. ";
var kelajuan=250;var segarkan=null;function bergerak() { document.title=txt;
txt=txt.substring(1,txt.length)+txt.charAt(0);
segarkan=setTimeout("bergerak()",kelajuan);}bergerak();
</script>

Info :-
Anda boleh gantikan kode dibawah ini mengikut kesesuaian anda.
var txt=" Tuliskan teks anda di sini. ";
var kelajuan=250

Langkah 2
Cara Pemasangan.



1. Login ke Blogger, Klik Design :




2. Pada Elemen Halaman, klik Add Gadget di lokasi yang Anda ingin letak;

3. Pilih HTML/Javascript;



4. Copy paste code HTML diatas ke dalam Content yang telah tersedia;

Semoga Berjaya :)

Wednesday, August 31, 2011

Meletakkan Favicon Di Blogger Dengan Mudah

 



Favicon' ialah nama singkatan bagi 'Favourite Icon'.Anda mungkin sudah biasa melihat 'Favicon' iaitu icon kecil yang terdapat di sebelah alamat URL sesebuah blog atau website seperti screenshot di bawah ini:


Untuk membuat 'Favicon' di alamat blog anda,Sila lihat langkah-langkah di bawah ini.

Mula-mula mesti mempunyai icon 'direct URL', untuk mendapatkan icon 'direct URL' ini anda mestilah mengupload icon anda ke dalam 'hosting' penyimpanan gambar anda sepeti Photobucket,Imageshack,Picison semua contoh website ini menyediakan perkhidmatan percuma.dan anda boleh upload gambar anda dibawah ini.

Langkah 1

Anda perlu mencari Gambar yang ingin anda gunakan dan download dahulu di document anda.
Untuk lebih senang anda hanya perlu pilih di http://www.iconj.com/animated_favicon.php

Langkah 2

Anda perlu upload gambar tadi disini(Apa-apa saiz boleh)
http://www.iconj.com/generator.php



Selepas itu


Setelah anda upload akan keluar seperti ini

anda perlu copy kode yang telah disediakan


Langkah 3

Untuk langkah seterusnya masuk akaun blogger anda.
Pergi ke -> Design(Layout) -> dan tekan -> Edit Html

Anda perlu search dan letak kode yang anda copy dibawah kode yang anda search.

</head>

dan letakkan kode yang telah anda copy tadi dibawah </head>

Akhir sekali simpan dan lihat blog anda.


Thursday, December 23, 2010

Cara pasang Slide out navigation floating di atas header


Untuk memasang Slide Out Navigation floating pada sebelah atas blog seperti yang boleh anda lihat pada blog ini, hanya ikut beberapa langkah yang mudah di bawah.

Langkah 1

Login Blogger Dashboard --> Design --> Add A Gadget --> HTML/Javascript.

langkah 2

Copy dan paste kod di bawah pada content HTML/Javascript.


<style>
ul#navigation {
position: fixed;
margin: 0px;
padding: 0px;
top: 0px;
right: 0px;
list-style: none;
z-index:999999;
width:721px;
}
ul#navigation li {
width: 103px;
display:inline;
float:left;
border:0;
}
ul#navigation li a {
display: block;
float:left;
margin-top: -2px;
width: 100px;
height: 25px;
background-color:#E7F2F9;
background-repeat:no-repeat;
background-position:50% 10px;
border:1px solid #BDDCEF;
-moz-border-radius:0px 0px 10px 10px;
-webkit-border-bottom-right-radius: 10px;
-webkit-border-bottom-left-radius: 10px;
-khtml-border-bottom-right-radius: 10px;
-khtml-border-bottom-left-radius: 10px;
text-decoration:none;
text-align:center;
padding-top:80px;
opacity: 0.96;
filter:progid:DXImageTransform.Microsoft.Alpha(opacity=70);
}
ul#navigation li a:hover{
background-color:#CAE3F2;
}
ul#navigation li a span{
letter-spacing:2px;
font-size:11px;
color:#60ACD8;
font-family:trebuchet-ms, arial, tahoma, Sans-Serif;
font-weight:bold;
text-shadow: 0 -1px 1px #fff;
}
ul#navigation .rss a{
background-image: url(http://4.bp.blogspot.com/_LZtXSNcp76A/TQO8L8P3ZKI/AAAAAAAABUM/CI6VTjlEZsI/s400/rss.png);
}
ul#navigation .facebook a {
background-image: url(http://1.bp.blogspot.com/_LZtXSNcp76A/TQO8LKKzUVI/AAAAAAAABT0/uDnhDlFgPuA/s400/facebook.png);
}
ul#navigation .twitter a {
background-image: url(http://3.bp.blogspot.com/_LZtXSNcp76A/TQO8MAfFqUI/AAAAAAAABUU/z1PwLV5UWlA/s400/twitter.png);
}
ul#navigation .about-me a {
background-image: url(http://3.bp.blogspot.com/_LZtXSNcp76A/TQO9lg8rMiI/AAAAAAAABUk/DwJNZAO8Wnc/s400/photo.png);
}
ul#navigation .e-mail a {
background-image: url(http://2.bp.blogspot.com/_LZtXSNcp76A/TQO9lQ5T9GI/AAAAAAAABUc/Nyk6OTOMOH8/s400/mail_edit.png);
}
</style>

<script type="text/javascript" src="https://sites.google.com/site/jquery01/jquery-1.3.2.js"></script>
<script type="text/javascript">
$(function() {
var d=300;
$('#navigation a').each(function(){
$(this).stop().animate({
'marginTop':'-80px'
},d+=150);
});

$('#navigation > li').hover(
function () {
$('a',$(this)).stop().animate({
'marginTop':'-2px'
},200);
},
function () {
$('a',$(this)).stop().animate({
'marginTop':'-80px'
},200);
}
);
});
</script>

<ul id="navigation">
<li class="rss"><a href="http://nama-blog-anda.blogspot.com/atom.xml"><span>RSS Feed</span></a></li>
<li class="facebook"><a href="http://www.facebook.com/profile.php?id=masukkan-ID-Facebook-disini"><span>My Facebook</span></a></li>
<li class="twitter"><a href="http://twitter.com/masukkan-ID-Twitter-disini"><span>My Twitter</span></a></li>
<li class="about-me"><a href="http://draft.blogger.com/profile/masukkan-ID-Blogger-disini"><span>My Profile</span></a></li>
<li class="e-mail"><a href="mailto:masukkan-email-disini@gmail.com"><span>My E-Mail</span></a></li>
</ul>

p/s:

1.Untuk mengubah warna background, sila edit kod background-color:#E7F2F9;

2. Untuk mengubah warna tulisan, sila edit kod color:#60ACD8;

3. Untuk memasukkan ID bagi akaun Facebook, Twitter , RSS Feed, Profile dan E mail anda, sila edit kod yang di bold dengan warna merah.

Akhir sekali, klik Save.

Sila drag kotak Jquery Slide Out Navigation dan letakkan di bawah post jika terdapat tanda yang keluar pada efek tersebut.

Jika anda ingin mengubah icon, anda boleh dapatkan icon-icon yang menarik di Dryicons.com

Falling Star Pada Blog



Klik Gambar untuk lihat lebih jelas

Dulu saya post mengenai Floating bubble di blog ,Kali ini bintang di blog anda.Mesti cantik apabila letak di blog.Bagi sesiapa yang berminat boleh ikuti langkah-langkah dibawah ini.

Langkah 1
Copy kode dibawah ini.

<script type="text/javascript" src="https://sites.google.com/site/jeritanblog/javascript/fallingstar.js"></script>

Langkah 2
Cara Pemasangan.

1. Login ke Blogger, Klik Design :

2. Pada Elemen Halaman, klik Add Gadget di lokasi yang Anda ingin letak;

3. Pilih HTML/Javascript;

4. Copy paste code HTML diatas ke dalam Content yang telah tersedia;

Monday, December 20, 2010

Ringankan blog dengan jQuery Lazy Load


Lazy Loader adalah plugin jQuery di mana efek lazy load akan menangguhkan proses loading bagi image yang terdapat pada blog. Efek Lazy load hanya akan berfungsi apabila page di scroll. Image selepas page yang di scroll akan terpapar dengan menggunakan efek jQuery Lazy Load. Untuk melihat Demo, sila klik di sini.

Lazy Load membantu meringankan blog dengan mengurangkan tempoh masa proses loading page pada sesebuah blog terutama pada blog yang banyak memaparkan image gambar ataupun image yang bersaiz besar.

Untuk memasang jQuery Lazy Load di blogspot, ikut beberapa langkah di bawah.

Langkah 1

Login Blogger Dashboard --> Design --> Add A Gadget --> HTML/Javascript.

Copy dan paste kod di bawah pada content HTML/Javascript.

<script type="text/javascript" src="http://ajax.googleapis.com/ajax/libs/jquery/1.4/jquery.min.js"></script>
<script type='text/javascript' src='https://sites.google.com/site/jquery01/jquery.lazyload.mini.js?ver=1.5.0'></script>
<script type="text/javascript">
jQuery(document).ready(function($){
if (navigator.platform == "iPad") return;
jQuery("img").lazyload({
effect:"fadeIn",
placeholder: "http://3.bp.blogspot.com/_LZtXSNcp76A/THkEtEOZfrI/AAAAAAAABRo/IARVMD_8TwA/s1600/grey.gif"
});
});
</script>

Akhir, sekali, klik Save.


p/s:

1. Jika tiada sebarang efek berlaku selepas kod di Save, sila paste kod tersebut sebelum atau di atas kod </body> pada script template.

2. Jika tiada seberang perubahan selepas kod di paste di atas atau sebelum kod </body>, sila paste kod tersebut sebelum atau di atas kod </head>

Google Translate Widget





Gadgets powered by Google

Draw pembaca lebih ke blog anda dengan google's menterjemah widget! Tambah alat Terjemahan ke laman web anda, dan menawarkan akses cepat ke penterjemahan automatik dari laman tersebut. Salin dan tampal kod di bawah ini ke blog atau website anda.
<script src="http://www.gmodules.com/ig/ifr?url=http://www.google.com/ig/modules/translatemypage.xml&up_source_language=en&w=160&h=60&title=&border=&output=js"></script>
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Recent Posts